Photo by Oliver Wendel on UnsplashVýlet do pivovaru

Výlet do pivovaru

  • Marek Přecechtěl
  • 6. října 2017

Obecní úřad pořádá poznávací výlet do pivovaru v Záhlinicích. Cena na osobu za dopravu, občerstvení s prohlídkou sladovny je 200 Kč. Všichni výletníci musí uhradit tuto částku nejpozději do 6. listopadu 2017 na OÚ Bělov v úředních hodinách.

Odjezd autobusu z Bělova bude v pátek 10. listopadu v 17.30 hod. z točny. Návrat v cca 22.00 hod.

Záhlinický pivovar

Pivovar byl založen v roce 1895 a první výstav piva byl v roce 1896. Hned od svého vzniku proslul nejen výrobou zajímavého pivního moku, ale stal se i vyhledávaným centrem společenského dění městečka Záhlinic. Protože se pivovar nacházel v úrodném „kraji bez stínu“ – v oblasti Hané, známé pěstováním nejkvalitnějších sladovnických ječmenů, byla zásluhou pokrokového rolníka a dlouholetého starosty obce Františka Skopalíka (1822 – 1891) součástí pivovaru – na tehdejší dobu – velká a moderní sladovna (1899), která vyrábí slad klasickou humnovou technologií dodnes. Sladovna zpracovává sladovnické odrůdy jarního ječmene doporučené pro výrobu českého piva a navazuje tak na tradici zde vyráběných sladů.

Dnešní znovu obnovený provoz pivovaru byl zahájen 26. 06. 2016, tedy přesně po 120 letech, a tedy opět navazuje na tradici vaření piva na Jižní Hané v Záhlinicích. Původní pivovar byl postaven jako jeden z nejmodernějších parních pivovarů ve své době. O jeho vznik se také zasloužil místní rodák František Skopalík, který stál u zrodu Jednoty Záhlinicko Kvasnické (1861 – 1912) a svými myšlenkami přispěl k rozkvětu stavu rolnického. Na jeho počest je tedy ležák uvařený v Záhlinicích nazván HOSPODÁŘ, jak byl po právu František Skopalík přezdíván.

V Záhlinicích přes sto let vyrábějí slad tradičním humnovým způsobem

V Záhlinicích na Kroměřížsku funguje už od roku 1899 unikátní humnová sladovna. Slad dodává především do menších regionálních a restauračních pivovarů, každý měsíc jí přibývají další zákazníci.

Slad, tedy jedna z nejdůležitějších surovin pro vznik piva, se v ní vyrábí nepřetržitě už od roku 1899, kdy vznikla zásluhou známého rolníka a národovce Františka Skopalíka.

Dříve končila většina produkce v sousedním pivovaru, který však v polovině 20. let ukončil výrobu. Slad, který v Záhlinicích vzniká tradičním humnovým způsobem, dnes odebírají především regionální a restaurační pivovary.

„Z těch větších jsou to Dalešice, Břeclav, Strakonice, Pelhřimov, Chotěboř, částečně dodáváme i do Svijan. Každý měsíc přibývají další zákazníci, za což jsme rádi,“ říká spolumajitel sladovny Aleš Přinosil.

Zdroj, podrobnosti: zlin.idnes.cz

Druhy piva:

  1. PROCHÁZKA (4,5% alk.) - Pivo Vídeňský nefiltrovaný, polotmavý ležák. Složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
  2. HOSPODÁŘ (4,5% alk.) - Pivo světlý, nefiltrovaný ležák. Složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
  3. HANÁK (5,0% alk.) - Pivo světlý, nefiltrovaný ležák. Složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
  4. SVÁTEČNÍ (5,5% alk.) - Nefiltrované, polotmavé speciální pivo. Složení: pitná voda, ječné sady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
  5. VELIKONOČNÍ (5,5% alk.) - Nefiltrované, polotmavé speciální pivo. Složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
  6. VÁNOČNÍ (5,5% alk.) - Nefiltrované, polotmavé speciální pivo. Složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové výrobky. Sediment není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře. Zpracováno tradičním způsobem a z tradičních surovin.
Starší příspěvek Bílé Vánoce Lucie Bílé, 2
Novější příspěvek Košt marmelád

Váš komentář

* Váš email, nebude zveřejněn