Čapátí (chapati) jsou ze všech druhů indických placek či plochých chlebů nejjednodušší na přípravu a nenáročné na suroviny. Hodí se jako příloha k indickým kari, luštěninovým dálům, čatní apod.
Těsto: 2 hrnky celozrnné nebo amarantové mouky, špetka soli, čajová lžička oleje.
Postupně přidávejte vlažnou vodu tak, aby hnětením vzniklo měkké a pružné těsto. Hotové těsto zakryjte vlhkým hadříkem a nechte 10 minut odpočinout.
Po té, těsto rozdělte na kuličky velikosti golfového míčku. Na pomoučené pracovní ploše vytvořte z kuliček tenké placky asi 3 mm tlusté. Hotové placky opékejte na plotně, nebo na pánvi s tlustým dnem, důkladně vytřenou papírovým ubrouskem pokapaným olejem. Čapátí pečeme na mírném ohni do zlatova. Po upečení by Čapátí měli být suché a ohebné. Upečené placky přikryjeme utěrkou. Čapátí je ideální s masem, nebo zeleninovým pokrmem.
Doufám, že v pátek 4.3.2016 večer, společně ochutnáme.
Napsat komentář