Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek

Všechny vybrané tituly najdete na pultech knihkupectví od 17. října 2019.


Pád Gondolinu

Autor: J. R. R. Tolkien

Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe zdíky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojedávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, ukrytého před Morghothem mocí kouzel.

Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne významného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie - například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.


Prašina - Černý merkurit

Autor: Vojtěch Matocha

Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město.

Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid.

Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.


Nezlomná

Autor: Richard Askwith

Československo, říjen 1937. Národ ještě oplakává smrt uctívaného T. G. Masaryka, za hranicemi se rozpíná hrozivá třetí říše – a spřádá plány na útok.

V tísnivé atmosféře se do východních Čech sjely obrovské davy na nejprestižnější sportovní událost země: Velkou pardubickou steeplechase. Říká se jí „ďáblův dostih“, je vyhlášená extrémně nebezpečnými překážkami i vyčerpávajícími úseky oranice a mnozí ji považují za vrcholnou zkoušku mužnosti a bojovnosti. Nacistické Německo sem opět vyslalo elitní příslušníky svých polovojenských jednotek: nelítostné důstojníky SS, kteří mají roznést na kopytech jimi opovrhované Slovany. Důstojníci československého jezdectva ani nedoufají, že by je mohli zastavit.

Ale je tu ještě jedna jezdkyně – hraběnka se stříbrnými vlasy na zlaté kobylce…

Příběh Laty Brandisové patří k nejpodivuhodnějším a nejinspirativnějším v dějinách sportu. Narodila se do privilegované rodiny, přesto prožila dlouhá desetiletí v bídě. Odmítla přijmout omezení, kterými tehdejší společnost svazovala ženy. Místo toho s tichou kuráží opakovaně dosáhla něčeho, co ostatní prohlašovali za nemožné. Skandál, který vypukl kolem jejího prvního pokusu ve Velké pardubické, vyvolal ohlas v celé Evropě. O deset let později se stala nadějí národa v hodině temna. A pak přišla odplata…

Nezlomná je příběh o odvaze, zármutku a vzdoru v době předsudků a strachu. Hýbou jím síly – sexismus, třídní nesnášenlivost, nacionalismus –, jejichž stíny dopadají i na dnešní svět. Dominují mu excentričtí šlechtici, salonní špioni, bezhlavě riskující jezdci – a dostih tak brutální, že mnozí považují už jen účast v něm za známku šílenství. A v jeho středu stojí mimořádná hrdinka a její jedinečný vztah ke koni.


O Červenáčkovi

Autor: Pavel Čech

V tomto příběhu čelí Rychlé šípy největší výzvě, s jakou se kdy setkaly. Dospějí až k hranici, vedle níž bledne i Rozdělovací třída a jejímuž překročení se Jaroslav Foglar ve své tvorbě vždy vyhýbal. Přesto není komiks Pavla Čecha popřením díla jeho velkého předchůdce – právě naopak, je upřímnou foglarovskou poctou a zároveň autonomním příběhem, který svět Červenáčka a jeho přátel citlivě rozšiřuje o nové barvy a emoce.


Temná dcera

Autor: Elena Ferrante

Leda, profesorka anglické literatury na florentské univerzitě, pochází stejně jako všechny hrdinky románů Eleny Ferrante z Neapole. Kdysi odtamtud utekla, aby se vdala a porodila dvě dcery. Nyní odpočívá na pláži v jižní Itálii, rozvedená, její dospělé děti odjely za otcem a ona se ke svému překvapení cítí konečně spokojeně a svobodně. Setkání s mladou matkou Ninou a její malou dcerou v ní však probudí zasunuté vzpomínky na dětství, na matku, se kterou měla, tak jako většina hrdinek Eleny Ferrante, komplikovaný vztah, a na dcery, které milovala tolik, až se začala bát, že se v nich rozplyne a ztratí sama sebe.

Zprvu poklidné přemítání nad novým životem se postupně proměňuje v drásající konfrontaci s temnými vzpomínkami, která posléze vyústí v drama. Elena Ferrante i v tomto románě nahlíží do nitra ženy, do jeho skrytých zákoutí, odkrývá narušené vztahy hrdinky k její rodině, k partnerovi i k sobě samé a nechá vyplouvat na povrch dlouho potlačované destruktivní pocity.


Města

Autor: Michal Ajvaz

Vypravěč knihy slíbí manželce svého dávného přítele Štěpána, že se ve Stockholmu pokusí najít záhadný fialový flash disk, který Štěpána podivnou hrou náhody uvrhl do stavu duševní trýzně a který je zároveň jedinou věcí na světě, jež může jeho zoufalství utišit. Flash disk už ve Stockholmu není, vypravěč se vydává po jeho stopách dál a jeho pátrání se nakonec mění v cestu kolem světa: ze Švédska jej zavede do Norska a pak do Nizozemska, Irska, Francie, na východní a západní pobřeží Spojených států, do Japonska a Polska. Na své cestě se setkává s mnoha lidmi a poznává jejich osudy, naslouchá vyprávění o proměňující se soše a o jedlé mozaice, o součástkách ze záhadného stroje, o zrodu románu z jedné věty v knize zakoupené na trhu v Soulu a o hudební skladbě, která vznikla jako doprovod tance stínu na zdi, o tragickém konci francouzské oceánoložky, o literárním díle výstředního bavorského starosty, o cestě firmy Blue Pegasus na západ, o náboženství, které se zrodilo v internetu…


Tomova půlnoční zahrada

Autor: Philippa Pearceová

Tom má trávit léto u tety a strýčka, a tak se smiřuje s tím, že ho čekají týdny plné nudy. V noci pak nemůže spát a poslouchá, jak dole v hale odbíjejí staré pendlovky.

Jedenáct… Dvanáct… Třináct…

Třináct! Tom vyrazí po schodech dolů, otevře dveře od zadního vchodu a objeví nádhernou zahradu. Všichni mu přitom říkali, že tu žádná zahrada není. Tomova půlnoční zahrada je plná kouzel, dobrodružství a také dětí. Jsou to duchové? Nebo je snad duchem sám Tom?

Tomova půlnoční zahrada je druhý a také nejlepší román anglické spisovatelky Ann Philippy Pearcové.

Kniha je považována za mistrovské dílo dětské literatury a má pohádkový, resp. fantasy námět. Za toto dílo obdržela spisovatelka roku 1958 Carnegieho medaili za literaturu.

Román byl šestkrát zfilmován, naposledy v roce 1999 česky uvedeno jako Kouzelná zahrada.


Kirke

Autor: Madeline Millerová

V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům.

Román Kirke skvěle vykreslenými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.


Debutantka z rodu Kennedyových

Autor: Kerri Maherová

Londýn, 1938. Když jejího otce jmenují do funkce amerického velvyslance v Británii, Kathleen „Kick“ Kennedyová je nadšená. Inteligentní a samostatná dívka touží uniknout dohledu přísné matky Rose, šprýmům starších bratrů Jacka a Joea a srovnávání se sestrou Rosemary. Svým charismatem a duchaplností působí na anglické vyšší kruhy jako živá voda a brzy si podmaní i Billyho Hartingtona, budoucího vévodu z Devonshiru.

Jejich láska je však zapovězená, protože katoličtí Kennedyové ani Billyho aristokratická protestantská rodina tento svazek nikdy neschválí. Milenci se přesto vezmou, ale krátce nato se svět ocitne ve víru druhé světové války a Kennedyovi jsou nuceni vrátit se do Spojených států. Kick získává pozici novinářky a připojuje se k Červenému kříži, aby se mohla vrátit do Anglie. Zde ji čeká rozhodnutí, ke komu je skutečně loajální – zda ke své rodině, nebo ke své lásce…

Debutantka z rodu Kennedyů je příběhem silné a emancipované dívky žijící v době, kdy mít vlastní názory a jít si svou cestou u žen nebylo v módě… Nabízí zajímavý vhled do života jedné z nejmocnějších rodin světa, která ve dvacátém století psala dějiny.


Nebe nad Jemenem

Autor: Tomáš Šebek

Odjet jako chirurg na misi s Lékaři bez hranic neznamená jen vracet vyhřezlá střeva zpátky do břicha. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomnou hrozbu cholery, operace těžce postřelených dětí a nedostatek spánku se Tomáš Šebek na své jemenské misi snaží pozorovat běžný život, který se skrývá pod tímto válečným závojem. Jak se žije muslimským lékařkám? Jaké lidské příběhy se ukrývají za tvářemi pacientů a co o nás prozrazují naše jména? To vše popisuje Tomáš Šebek ve své nejnovější knize z místa současné největší humanitární katastrofy na světě, ale zároveň nezapomíná zapojit i smysl pro humor a nadsázku.


Jako v nebi, jenže jinak

Autor: Aleš Palán

Samotáři nežijí jen na Šumavě. Aleš Palán, autor bestselleru Raději zešílet v divočině, přináší setkání s dalšími solitéry žijícími stranou civilizace. Rok a půl za nimi jezdil do odlehlých oblastí od Chodska po Bílé Karpaty, od Jizerských hor po Beskydy.

V knize Jako v nebi, jenže jinak najdeme rozhovor se ženou, která na horské samotě pár kilometrů od slovenských hranic žije v podstatě celý dlouhý život. Setkáme se s chlapíkem, který před dvaceti lety koupil staré vojenské auto a v něm se od té doby skrývá mezi jihočeskými rybníky. Nahlédneme dokonce do poustevny jediného současného poustevníka, františkána bratra Anděla.

Setkání s českými a moravskými samotáři opět přináší vyhraněné postoje, neopakovatelné životní příběhy a notnou dávku přírodní mystiky. Oproti knize Raději zešílet v divočině pak navíc i nečekanou porci humoru.

O fotografický doprovod knihy Jako v nebi, jenže jinak se postarala Johana Pošová.


Černé ptáče

Autor: Joanna Siedlecka

Knižní reportáž Joanny Siedlecké vyšla poprvé v roce 1993 a zásadním způsobem ovlivnila přijímání jednoho z nejvýznamnějších děl literatury holocaustu – Nabarveného ptáčete Jerzyho Kosińského.

Černé ptáče bylo vedle Kosińského biografie, jejímž autorem je James Sloan, klíčovým milníkem na cestě k přehodnocení tvorby Jerzyho Kosińského. Dosud jak autor, tak literární kritika prezentovali Nabarvené ptáče jako autobiografický příběh, vycházející z autentických zážitků za války.

Siedlecké kniha je reportážně-detektivní cestou po stopách Jerzyho Kosińského. Toto pátrání autorka uskutečnila na začátku devadesátých let, v návaznosti na incident, který se odehrál během Kosińského první cesty do Polska po pádu železné opony, kdy byl konfrontován s jedním ze svých dětských přátel z období války. Obsahuje svědectví celé řady očitých svědků válečné existence Kosińského a jeho rodiny. Tyto příběhy tvoří radikálně odlišný obraz, v němž obyvatelé venkova hrají z velké části roli zachránců, nikoli trýznitelů spisovatelovy rodiny. Siedlecké kniha poskytuje jedinečný vhled do každodenního života polského venkova během německé okupace a také do života židovských uprchlíků před nacisty.

Zároveň však jde také o text cyklicky se vracející k otázce vztahu reality a literární fikce, mystifikace a manipulace. Měl Kosiński právo vydávat fiktivní příběh za svůj vlastní? Co má větší váhu: literární dílo s jeho nadčasovým průnikem do lidské přirozenosti, nebo autentická křivda lidí, které autor ve svém údajně autobiografickém textu dost nemilosrdně znetvořil?


Loutkář z Krakova

Autor: R. M. Romerová

Příběh pro čtenáře knih Chlapec v pruhovaném pyžamu, Zlodějka knih či Spočítej hvězdy v sobě spojuje fantasy a lidové motivy s událostmi druhé světové války a působivě vykresluje sílu lásky a nezdolné odhodlání přežít i v té nejtemnější době. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Když do země panenek vtrhnou obrovské, kruté krysy, panenku Karolínu odnese tajemný vítr do jednoho krakovského hračkářství. Osaměle žijícího, uzavřeného Cyrila s pohnutou minulostí překvapí, že Karolína mluví, a ti dva se brzy spřátelí, dokonce se seznámí s Josefem, židovským houslistou, a jeho dcerou Renou. Jejich společné štěstí ale nemá dlouhého trvání. Polsko se stane kořistí Německa a Josef s Renou musejí odejít do ghetta. Karolína a Cyril neváhají využít svých neobyčejných schopností a riskovat životy, jen aby přátele zachránili.

„Absolutní zázrak – dojemný debut, který vás povzbudí a zahřeje u srdce.“

spisovatelka Emma Carrollová

„Úžasná kniha s velkou duší má nepopiratelnou šanci stát se nadčasovou klasikou.“

LoveReading 2017 Florida Book Awards – Stříbrná medaile

2018 Sydney Taylor Notable Book

Irish Times – Nejlepší kniha roku 2017


Chlapec a jeho pes na konci světa

Autor: C. A. Fletcher

Dospívající Griz žije spolu s rodiči a sourozenci na ostrově a za celý život se nesetkal ani s tolika lidmi, aby z nich bylo možné postavit dvě mužstva a zahrát si regulérní fotbalový zápas. Před několika generacemi totiž lidé až na pár výjimek ztratili schopnost mít děti, a tak teď civilizace leží v troskách a na celém světě přežívá jen několik izolovaných skupinek. Všechno se točí kolem získávání obživy a zásob na zimu, jen občas se Griz spolu s otcem a bratrem vydá na „vikinskou výpravu“ do okolí a v polorozpadlých, dávno opuštěných domech hledají potřebné nástroje a součástky i další užitečné věci, které se kdysi vyráběly.

Monotónní život na ostrově však jednoho dne naruší příjezd záhadného cizince. Než se rodina vzpamatuje, odváží si jejich návštěvník řadu věcí, které mu nepatří, a spolu s nimi i jednoho z Grizových psů. Griz to tak ovšem nehodlá nechat a pustí se za zlodějem. Protože ačkoli ze světa už mnoho nezbývá, opravdový konec nastane až poté, co ztratíme naději a necháme to, co milujeme, napospas osudu.


Les přízraků

Autor: Juraj Červenák

Joachim Stein zimuje na hradě Stříbrná skála. Klidné Vánoce s rodinou však zkalí potyčka se zločineckým podsvětím v nedalekém městě Trutnov. Vzápětí kapitána požádá o pomoc bohatá šlechtična Beatrix Zilvárová, jejíž milovaný synovec a dědic Adam zmizel na lovu. Zatímco Stein s věrným pobočníkem Jarošem zjišťují, zda šlo o únos a kdo za ním stojí, přímo v ulicích Trutnova dojde k brutální vraždě váženého měšťana. Aby rozpletli záhady, které jsou možná propojené, musejí se kapitán a seržant vydat až do strašidelného lesa v Krkonoších a bojovat tam o holý život. Navíc ve Steinovi narůstá obava, že by nebezpečí mohlo ohrozit i jeho nejbližší.

Juraj Červenák přináší už šestou knihu z cyklu historických detektivek zasazených do dob protitureckých válek na sklonku šestnáctého století.


S androidkou v posteli

Autor: Vladimír Pikora

Známí ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, autoři několika bestsellerů, nositelé ceny čtenářů Magnesia Litera a popularizátoři světa peněz ve své nové knize naprosto nekorektně pojmenovávají pravými jmény rozpoložení dnešní společnosti. Od toho, jak nás politici zadlužují, přes cenzuru na sociálních sítích nebo vlnu aktivismu, až po riziko zneužití umělé inteligence – vše nahlížejí optikou ekonomických zákonitostí a docházejí k optimistickému rozuzlení!

Kniha je určena pro každého, kdo se zajímá o současné dění. Demaskuje, jak snadno jsou média zneužitelná, jak lehce lze zmanipulovat dav, aby naletěl politikům i různým aktivistům. Ukazuje, jak použít vlastní selský rozum, abychom nánosu polopravd nenaletěli. Nečekejte však žádný suchý, odborný ekonomický text pro vědátory. Kniha je psána s takovým nadhledem, že ji zhltnete jedním dechem a ještě se u toho zasmějete.

Žijeme snad v Matrixu? A jak mu nepodlehnout? Co můžeme udělat, aby nás stát neobral o úspory? Co dělat, aby nás technologie nepřipravily o práci? Odkud hrozí rozpoutání nové studené války? A jak se tím vším nenechat převálcovat, ale naopak využít změny světa ve svůj prospěch? Na všechny tyto otázky v knize naleznete odpověď. Nic vlastně není tak zlé, jak se to může na počátku jevit…


Ten den – 17. listopad 1989

Autoři: Alžběta Ambrožová, Michal Beck, Matouš Hartman, Anna Palánová
Editor: Aleš Palán

Shromáždění na pražském Albertově, euforický pochod po nábřeží a následný masakr na Národní třídě vstoupily do dějin. Kniha Ten den: 17. listopad 1989 shromažďuje více než dvě stě přímých svědectví demonstrantů zkušených, ale i těch, kteří ten den vyšli do ulic poprvé, organizátorů i řadových účastníků, náhodných kolemjdoucích, zasahujících policistů i povolaných záchranářů. Jak prožili 17. listopad a co od něj očekávali? S jakými myšlenkami ráno vstávali a jakou budoucnost viděli před sebou, když byla demonstrace rozehnána a sčítaly se šrámy?

Na čtenáře tak nemluví oddělení aktéři 17. listopadu 1989, ale sám tento den. Dává slovo známým i neznámým aktérům událostí, tedy i těm, kteří o svých zážitcích dosud nikdy veřejně nehovořili. Jejich vzpomínky doprovází rozsáhlý a z naprosté většiny doposud nepublikovaný obrazový materiál v podobě fotografií, dopisů, deníkových záznamů, oficiálních dokumentů či maleb.

Ten den: 17. listopad 1989 má současným čtenářům umožnit toto zásadní datum zprostředkovaně zažít, zpřítomnit a přiblížit dnešku odkaz revolučních dnů a těžce nabyté svobody.


Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr

Autor: Martin Selner

"Díky autismu nejste zákonitě ani sexy, ani geniální matematik, to je jen klišé z filmů,“ vysvětloval Martin Selner ve své prvotině Autismus & Chardonnay. Nyní pokračuje třeba tím, co vás autismus dovede naučit. „Začal jsem si uvědomovat, že co se zdá být snazší, nemusí být zároveň správné.

Někdy je ve světě autismu prostě správné rajčata ze salátu vyndat, až když je salát hotový, než je tam vůbec nedávat.“ Selner píše s ironií a nadsázkou sobě vlastními, neutápí své příběhy v patosu, přesto život s autismem nijak nezlehčuje a uvědomuje si jeho tíhu. Někdy ji dovede vyléčit víno a Jesenka v akci, hlavní však je nezavírat oči před jinakostí a nebát se říkat si o pomoc.

Pozdní sběr tak v tom nejlepším navazuje na předchozí Autismus & Chardonnay.


První padlí

Autor: Volker Kutscher

Růžové pondělí 1933: Gereon Rath je v Kolíně na karnevalu a slaví, jak se patří. Další ráno pro něj začíná pořádnou kocovinou, nesprávnou ženou v posteli a telefonátem z policejního prezídia. Říšský sněm hoří! S okamžitou platností se ruší všechny dovolené!

Rath se okamžitě vrací do Berlína. Je zapřažen do štvanice na komunisty vedené politickou policií a musí objasnit záhadnou sérii vražd, jimž padají za oběť další a další veteráni světové války. Aby se to mladému kriminálnímu komisaři podařilo, musí nejprve osvobodit svého obchodního přítele a mafiánského šéfa, Johanna Marlowa, ze spárů SA a zařídit vše potřebné před svatbou se svou snoubenkou Charlotte "Charlie" Ritterovou.


Mimoprostor a základy moderní fyziky

Mnozí lidé si možná myslí, že ty největší zázraky najdou ve světě pohádek. Existuje ale svět, kde se dějí věci mnohem méně uvěřitelné a ve srovnání s nímž blednou i ty nejbujnější výplody lidské fantazie. Ten svět je tady, ukryt v jemných vláknech reality, která nás obklopuje. Není to žádný přelud, nýbrž pravda, objevená a prokázaná moderní fyzikou.

ěKniha Mimoprostor vám může podivuhodné záhady současné fyziky trochu poodhalit. Text je rozložen na bílých a černých stránkách. Bílé stránky vypráví příběh mladých hrdinů, kteří pro zábavu zkoumají teoretické možnosti cestování vesmírem. Vlivem nečekaných okolností dostane jejich nevinná hra zcela jiný rozměr a oni se nedobrovolně vydají vstříc drsnému dobrodružství. Na černých stránkách sledujeme výklad klíčových objevů na poli fyziky za posledních sto let. Černé i bílé stránky jsou spolu volně provázány a jejich mix rozhodně nevytváří žádnou nudnou šeď.

Starší příspěvek Provoz obecní knihovny v době letních...
Novější příspěvek Nové knihy v knihovně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hezké a požehnané Velikonoce

Všem čtenářům a příznivcům knihovny...

Oznámení knihovny Bělov

Vážení čtenáři a náhodní návštěvníci knihovny! Obracím se na vás s prosbou, ke které mne vede stále dokola opakující se jev. Na stole v knihovně se opakovaně objevují krabice, nebo igelitové...

Provoz knihovny

Vážení čtenáři, knihovna bude v tomto roce naposledy otevřena 20.12.2023. Přejeme všem hezké Vánoce a správné vykročení do roku 2024. Těšíme se na vás ve středu 3.1.2024. Vaše...

Pozvání na adventní setkání do knihovny – sobota 25.11.2023 v 16 hod.

Knihovna Bělov zve na přátelské posezení s výrobou adventních věnců. Materiál je zajištěn, sebou si můžete přinést svou tavící pistoli a kruh na výrobu adventního věnce. V omezeném množství budou k...

Spisovatelka Klára Janečková v knihovně Bělov

Knihovna Bělov zve všechny své příznivce na besedu se spisovatelkou Klárou Janečkovou.Součástí besedy bude i křest knihy Ďábelská tvář, kterou jste již mohli zaznamenat na knižních pultech během...

Dovolená: Knihovna

Obecní knihovna Bělov bude celý červenec ’23 uzavřena z důvodu dovolené. Užijte si léto, spoustu krásných zážitků, které přežijete ve zdraví vám přeje vaše...

Dámský večer v knihovně

Večerní setkání pro dámy se zájmem o základní ošetření pleti s minikurzem líčení. Místo: Knihovna Bělov Datum: Sobota 11.3.2023 Čas: v 17.30hod. Počet míst omezen, rezervace na telefonu...

Knihovna: změna otevírací doby

Během vánočních svátků bude knihovna uzavřena. Otevřeno budeme mít až 4.1.2023. Přeji vám spokojené, láskou a porozuměním naplněné Vánoční svátky. V Novém roce 2023 všechno dobré, hodně štěstí,...

Týden knihoven od 3. do 7. října 2022

Vážení čtenáři! V rámci celorepublikové akce Týden knihoven, bude knihovna otevřena celý následující týden. A to od pondělí 3.10.2022 -7.10.2022 v čase od 18-19 hod. Vzhledem k tomu, že...

Oznámení

Ve středu 28.9.2022 bude knihovna zavřena.

Oznámení o změně času provozní doby knihovny

Vážení čtenáři, dnes byl zahájen provoz knihovny v čase na který jste zvyklí. Od příští středy 14.9.2022 bude knihovna otevřena až od 18 hod. tento čas otevření bude již ponechán. Důvodem je...

Oznámení

Knihovna zavřena od 17.8.-31.8. 2022. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 6.7.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 22.6.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Pozvánka: Cestopisná přednáška

  • 10. února 2022
  • Akce
Cestopisná přednáška Ing. Františka Brachtla „Cesta kolem světa bez dýmky míru“. Kanada – Japonsko – Thajsko – Laos – Srí Lanka – Spojené arabské emiráty V pátek 25. března 2022 od 17:30 hodin...

Vánoční přání

Dnes 22.12.2021 je knihovna otevřena v tomto roce naposledy. Přeji vám všem, klidné a pohodové Vánoce. Budu se na vás těšit ve středu 5.1.2022. Vaše...

Souhlas s používáním Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

OK