Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek

16 hitů podzimní sezóny od 15/10/2020 ve vašem knihkupectví


Aristokratka u královského dvora

Autor: Evžen Boček

Již v pátém dílu ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o "poslední aristokratce" mimo jiné dojde k následujícím událostem: Marie Kostková se rozzuří na Maxe Launa, zorganizuje výpravu do Nizozemského království, dostane briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, v doprovodu své matky a paní Tiché odletí do Haagu, kde se setká s královnou Beatrix, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže.

Paní Tichá poprvé poletí letadlem a Jejímu Veličenstvu Beatrix se při audienci představí jako "nějaká Tichá."

ViVien hraběnka Kostková zastaví přísun Prozacu a dočká se ocenění jako dvojnice princezny Diany.

Zámecký zahradník překoná úzkost ze smrti a začne toužit po lásce.

Kastelán Josef zůstane stejný.


Jak přejít řeku

Autor: Václav Cílek

Tato kniha představuje několik let uvažování o společnosti, přírodě a nás samých. První část se týká naší současné situace, která se ocitá na hraně mezi hněvem a soucitem, mezi ničením a tvorbou. Na změnu jsme málo psychologicky připraveni, a proto je nutné si vybudovat nějakou formu aktivní obrany. Dále se však ukáže, že pouhá sebeobrana nestačí, protože je také nutné být tvořivý. Tři různé druhy kreativity autor ukazuje na příkladu tří umělců, u nichž cesta vede přes důkladnou znalost řemesla, dějin umění a poslouchání hudby, přes schopnost být prodlouženou rukou přírodních sil, anebo dokonce může pramenit ve škvíře do jiného prostoru. Závěrečná část knihy je věnována cestě s indiánským šamanem do prvního post-amerického města Detroitu a civilizacím, které se rozpouštějí a znovu v jiné podobě krystalizují. V Detroitu jsme viděli konec jedné civilizace a nebylo to špatné.


Kniha o tichu

Autor: Josef Formánek

Asi nejosobnější román autora. Píše v něm o svých nejbližších, o pádech i vzletech. Příběhy z celého světa o lásce v jejích různých podobách. Kniha o zvláštních náhodách, které se stávají, o věcech mezi nebem a zemí, o tichu a klidu, o tajemství nalezeném v údolí volavek.

Josef Formánek ke knize napsal: „Je jinak psaná než moje ostatní. Sama se poskládala podle toho, koho jsem potkal. Stal se ze mne obyčejný vypravěč neobyčejných příběhů opsaných od života.“


Na konci října

Autor: Lawrence Wright

V indonéském utečeneckém táboře umírá nezvykle mnoho mladých lidí, údajně na krvácivou horečku. Světová zdravotnická organizace vysílá na místo špičkového amerického epidemiologa Henryho Parsonse, aby odebral vzorky. Ten na místě nachází stany plné mrtvol, mezi oběťmi jsou i lékaři. Je si jistý, že pustošivá nemoc je něco nového, neznámého, co teprve vzniká a vyvíjí se. Do ochromeného tábora přijíždějí vědecké a lékařské týmy. Současně je nutné co nejdříve vystopovat všechny potenciálně nakažené, kteří ho v posledních měsících opustili. Jedním z nich je muslimský taxikář mířící s miliony věřících na pouť do Mekky.

Zatímco se vědci a lékaři snaží odhalit nemilosrdného soupeře, nemoc decimuje obyvatelstvo po celé planetě, také Henryho žena Jill a jejich děti čelí stále nižším šancím na přežití. Šíří se panika a konspirační teorie o spiknutí. Vzniká podezření, že nejde o přirozený virus, ale že pochází z laboratoře. Napjaté mezinárodní vztahy se vyostřují. Ve vládě USA se formuje skupina s přesvědčením, že virus je aktem biologické války, a chystá se na domnělý útok stejně riskantně odpovědět. Nyní už nejde jen o zastavení pandemie, ale o záchranu civilizace.

Prorocký příběh jednoho ze současných nejvýznamnějších spisovatelů literatury faktu a nositele Pulitzerovy ceny nás varuje před arogancí moci a křehkostí našeho světa. Navíc je fascinující výpravou do historie patogenů a infekčních chorob. Kniha byla přeložena do 14 jazyků včetně čínštiny a japonštiny.


Z Izrastiny s láskou / Reportérem mezi dvěma zeměmi

Autor: Jakub Szántó

Ve své druhé knize se ostřílený reportér a laureát ceny Magnesia Litera vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům. S pomocí výrazných příběhů, barvitého popisu čtvrtstoletí orientálních zkušeností i líčení historického kontextu usiluje o nabourání leckdy schematického vnímání neklidného regionu.

Výrazná osobnost televizního zpravodajství odmítá vnímat izraelsko-palestinské vztahy jako výhradně konfliktní. Nabízí naopak názor, že vybírat stranu si není třeba, protože oba národy jsou obdivuhodné, a přitom odsouzené k tomu žít bok po boku.

Zároveň Jakub Szántó vůbec poprvé odhaluje vlastní hluboké pouto k Blízkému východu a odhaluje své city k exotické, a přece blízké oblasti, jejím lidem, historii, kultuře nebo přírodě. Nechybí jeho osobitý sarkastický a sebeironizující tón ani bohatá příloha snímků, které za léta života a práce v Orientu nashromáždil.


Matěj maluje mapy

Autor: Michaela Hošková

Kniha je příběhem známé české rodiny s autistickým synem Matějem, jehož vášní se stalo malování dopravních map. Otevřeně, přitom ale s nadhledem popisuje život s autismem, příhody plné odsudků a odmítnutí, stejně jako pochopení, lidsky zásadních setkání a dílčích pokroků a radostí. Jako na trase metra vyrážíme z nástupní stanice, projíždíme labyrintem životních zastávek, které kvůli autismu představují vždy větší obtíže, než jak se mohou zdát zdravému člověku, míjíme řadu přestupních stanic, na kterých se mohl děj významně změnit, a vyhlížíme prozatím poslední, jíž bude přijetí nebo nepřijetí Matěje na střední uměleckou školu. Graficky výraznou knihu ilustrují Matějovy autorské mapy.


Labyrint z ledu / Triumf i tragédie polární výpravy A. W. Greelyho

Autor: Buddy Levy

Příběh americké polární expedice vedené poručíkem A. W. Greelym patří k nejdramatičtějším v historii dobývání severního pólu. V roce 1881 vyplula skupina pětadvaceti mužů na tuleňářském parníku Proteus do jedné z posledních oblastí, které dosud nebyly vyznačeny na mapách, na samý konec světa. Jejím posláním bylo zřídit nejseverněji položenou vědeckou stanici v Arktidě, která by zkoumala vše od drsného počasí až po zamrzlá moře, severní polární záři a magnetické pole. Dále měla pátrat po posádce ze ztracené lodi USS Jeannette. Hlavním cílem však bylo dosáhnout severního pólu nebo se alespoň dostat co nejdál na sever – tento rekord byl pro polárníky svatým grálem a už tři sta let ho drželi Britové.

Greely a jeho muži úspěšně vybudovali výzkumnou stanici Fort Conger v odlehlém zálivu severovýchodní části Kanady a dobyli vytoužené nejsevernější místo, kam dosud lidská noha nevkročila. Expedice přitom prošla obrovskými útrapami. V nehostinném ledovém labyrintu musela čelit napadení vlky, větrům o síle hurikánu, extrémnímu mrazu a stavům blížícím se šílenství v důsledku mnoha měsíců strávených v absolutní tmě. V létě 1882 Greely očekával příjezd lodi s posilou nových mužů a se zásobami. Ta však nepřiplula a stejně tomu bylo i následující rok. Žádné z lodí se nepodařilo překonat ledové bariéry. Greely vydal rozkaz k opuštění výzkumné stanice a přesunu ke skrýši potravin na mysu Sabine.

Ti, kdo zůstali v následujících měsících naživu, prošli peklem. Levy sugestivně líčí zvuk praskajícího ledu, mráz polární noci a napětí. Vnímáme strach trosečníků uvězněných na ledové kře, kterou kvílející vichr unáší neznámo kam. Slyšíme skřípění a dunění ledových mas v okolním moři. Jsme svědky mučivého hladovění a zoufalé snahy najít potravu.

Levy vypráví skutečný příběh statečnosti, ctižádosti a odhodlání přežít. Cituje z dobových deníků, dopisů a telegramů. Publikaci doprovázejí mapy a autentické snímky seržanta George Rice, fotografa expedice.


Trujkunt

Autor: Petr Sagitarius

Trujkunt je zvláštní místo. Trujkunt je i titul kriminální trilogie. Její autor tak nazývá nejvýchodnější cíp naší země, trojmezí Česka, Polska a Slovenska, kde prolnutím sousedských jazyků vzniklo originální nářečí zvané po naszymu. Srdcem Jablunkovska a Třinecka – právě o téhle oblasti je totiž řeč – jsou Třinecké železárny, zvané werk.

Tady pracuje značná část obyvatel silně religiózního kraje, dodnes poznamenaného rozdělením Těšínska po první světové válce. Žijí zde potomci mladých mužů, kteří kdysi museli narukovat do wehrmachtu, a zdejší lidé ctí a udržují staleté gorolské tradice.

Protagonistou knihy je major ostravské kriminálky Roman Saran, stejně svérázný jako kraj, kde žije. Spletité případy, které provázejí velmi neobvyklé okolnosti, řeší v příbězích nazvaných Dwur, Kruhy a Čtverka.


Exodus podle Mosadu

Autor: Gad Šimron

Počátkem 80. let se na opuštěném pobřeží Rudého moře v Súdánu otevřelo luxusní turistické letovisko. Lákalo potápěče a návštěvníky z celého světa. Nikdo z rekreantů ovšem netušil, že zdejší personál tvoří špioni pracující pro Mosad, izraelskou tajnou službu. Přes den se věnovali hostům, v noci pracovali na gigantické a nebezpečné tajné operaci, která trvala několik let. Díky ní se povedlo zachránit tisíce etiopských Židů, kteří uprchli před válkou a zůstali trčet v nepřátelské muslimské zemi.

Příběh vypráví Gad Šimron, novinář, ale především sám agent Mosadu a přímý účastník tajné akce z falešného potápěčského resortu. Nervy drásající skutečné drama líčí napínavým stylem, ale nešetří ani ironií a popisem civilizačního střetu, který Izraelci v Africe zažívali.

Příběh obživl nedávno díky filmové společnosti Netflix, která podle něj natočila film „Red Sea Diving Resort“, který režíroval a napsal Gideo Raff, spolutvůrce seriálu Homeland a tvůrce izraelského seriálu Hatufim.


Bican proti Hitlerovi / Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava

Autor: Zdeněk Zikmund

Víte, jaký vztah ke sportu měli Adolf Hitler, Reinhard Heydrich a Josef Goebbels?

Co zamýšleli s českým fotbalem Hans von Tschammer und Osten a Karl Hermann Frank? Jakým hrozbám a vábničkám čelil Josef Bican? Proč skončil v koncentračním táboře Dachau Čestmír Vycpálek? Co hledalo gestapo na stadionech AC Sparty Praha, SK Slavie Praha a SK Židenic?

Proč byli po válce vyšetřováni trestními komisemi předseda ČSF Rudolf Pelikán, Karel Pešek-Káďa nebo místopředseda rudých Vlasta Burian?

První monografie o protektorátní kopané přináší obraz nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího sportu v kulisách nejtemnější doby. Přesahuje hranice sportovních rubrik, glosuje politické, ekonomické a společenské souvislosti. Přibližuje případy odboje, ale i aktivismu a kolaborace, s nimiž se ve fotbalovém prostředí setkáváme.

Připomíná hráče a činovníky, kteří zahynuli na popravištích, v koncentračních táborech nebo na frontách.

Publikaci doprovází mnoho dobových fotografií.


Reniin deník / Život dospívající dívky ve stínu holokaustu

Autor: Renia Spiegel

Středa, 15.6.1942 - Pamatuj si tenhle den; pamatuj si ho dobře. Budeš o něm vyprávět budoucím generacím. Od dnešních 8 hodin jsme uzavřeni v ghettu. Tady teď žiju. Svět je ode mě oddělen a já jsem oddělena od světa.

Renia je mladá dívka, která sní o tom, že se stane básnířkou. Jenže Renia je Židovka, žije v Polsku a je rok 1939. Když Sovětský svaz a Německo přepadnou její zemi, Reniin svět se roztříští. Je oddělena od své matky a její život nabývá nové naléhavosti, když prchá z Přemyšli před bombardováním, přihlíží mizení jiných židovských rodin a nakonec se stává svědkem vytvoření ghetta.

Ale vedle hrůzy války je tu rovněž velká krása, jak Renia začíná nacházet svůj hlas coby spisovatelka a poprvé v životě se zamilovává. Ona a její chlapec Zygmunt si vyměňují první polibek jen pár hodin předtím, než jejich město dobudou nacisti. A je to Zygmunt, který napíše poslední, srdcervoucí zápis do Reniina deníku.

Reniin deník, objevený po sedmdesáti letech, je světovými médii označen za klasiku mezi literaturou o holocaustu. Sama Renia Spiegel je označována za „polskou Annu Frankovou“. Srozumitelnost a dovednost, s jakou je deník napsán, je mimořádným svědectvím o hrůzách války, ale i životu, který může existovat dokonce i v nejtemnějších dobách.

O autorce:
Renia Spiegel se narodila ve východním Polsku v roce 1924. V lednu 1939 si začala psát deník. Když vypukla válka, žila i se svou mladší sestrou v Přemyšli u babičky s dědečkem. Válka ji oddělila od její matky. Město nejprve obsadili Sověti a dospívající dívka pocítila komunistickou brutalitu. Když Německo rozpoutalo válku se Sovětským svazem, obsadili nacisté i Přemyšl. Pro Židy nastala doba temna. Bylo vytvořeno ghetto. V létě 1942 byla Renia nucena se začít ukrývat, aby se vyhnula likvidaci ghetta – deportacím do vyhlazovacích táborů. Jen o pár dní později nacisti její úkryt objevili a zastřelili ji, bylo ji čerstvě osmnáct let.


Normální lidi

Autor: Sally Rooneyová

Světový bestseller, jehož se prodalo přes milion výtisků, román jednohlasně oceňovaný literárními kritiky i zástupy čtenářů, dílo v nejužší nominaci na prestižní Booker Prize, vítěz nespočetných anket o knihu roku – to vše je román Normální lidi od irské autorky Sally Rooneyové.

Jeho hlavní hrdinové Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život. O rok později už oba studují na vysoké škole v Dublinu. Z Marianny se mezitím stala královna večírků, zatímco nejistý Connell jen velmi těžko nachází své místo ve společnosti. Ačkoliv se oba pohybují v rozdílných kruzích, přitahují se k sobě jako dva magnety. Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá svůj smysl života jinde, oba jsou však konfrontování tím, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.

Román Normální lidi je příběh o vzájemné fascinaci, přátelství a lásce. Stejně jako ve své veleúspěšné prvotině Rozhovory s přáteli i zde Sally Rooneyová prokazuje nesmírnou otevřenost, vhled do hloubky a složitosti lidského života, a zároveň břitký vtip a sarkastický nadhled.

Stavitelé / Pocta řemeslníkům, kteří nejsou. Spiritos creativos. Ilustrovaný stavební deník

Autor: František Štorm

Povinnost vést stavební deník vyplývá ze zákona. Je-li veden výtvarníkem, není divu, že smíchá technická data s vlastní fantazií. Iracionální představy mají větší naléhavost než suchý pracovní výkaz. Polovinu knihy tvoří 36 kreseb tesařskou, zednickou a truhlářskou tužkou, formát je čtvercový o straně 20 cm: geometricky univerzální dlaždicová kukátka otevírají čtenáři poněkud patafyzický pohled na průběh stavby v Jižních Čechách.

Autorská knížka Františka Štorma Stavitelé je volnou kompilací všedních zápisků a vnitřních pocitů zažívaných během rekonstrukce starého domu, jehož hlavní část se právě proměňuje v ateliér. Anticipace tvůrčího prostoru vyvolává řadu barvitých představ zachycených v cyklu ilustrací. Na pozadí banálního chalupaření se odehrávají existenciální dramata umocněná návštěvami podivných tvorů na staveništi. Autor ztotožňuje své tělo s domem a vyhlíží ukončení stavby jako zahojení jizev po bagrech, kladivech i pilách. Umělec přinucený okolnostmi k manuální práci je na konci martyria odměněn novou inspirací, která přijde z nečekaného směru - od stavitelů.


Archistorie / Vyprávění o architektuře

Autor: Magdalena Jeleńska

Víš, které známé architektonické památky byly postaveny z cihel a které z kamene? Jaké výhody má železobeton a proč se dnes používá tak často ve stavebnictví sklo? Už jsi někdy slyšel pojmy jako centrální stavba nebo bazilika? ARCHISTORIE srozumitelně vysvětlí na desítkách příkladů z dávné historie i současnosti základní architektonické formy, typy budov a seznámí tě se stavebními materiály. Originálně ilustrovanou knihu, její polská autorka napsala pro své čtyři děti a původní vydání získalo titul Nejkrásnější kniha roku.


Republika

Autor: David Zábranský

Nejnovější próza Davida Zábranského vypráví příběh o politice v postkomunistické zemi bez tradice státnosti a demokracie, příběh o předávání moci ve státě, který je tak malý, že příslušníci elity se v podstatě znají navzájem. Jaký étos může mít republika, jejíž premiér vypadá jako zloděj vajec v obleku a za svoji poradkyni vydává milenku italského mafiána? Kniha, inspirovaná vraždou mladého slovenského novináře Jána Kuciaka, zachycuje události, které činu mohly předcházet, jakož i následný šok a proměnu společenské nálady v zemi. Cílem přitom nebylo nabídnout kroniku nedávného dění na Slovensku, nýbrž na základě konfliktu tří generací vytvořit obecnou výpověď o dnešní politice a společnosti.

Podstatnou součástí vyprávění je snaha odpovědět na otázky, co pro region střední a východní Evropy znamenal rok 1989 a co tento region znamená pro současný svět.


Divoká symfonie

Autor: Dan Brown

Dan Brown si odskočil od dobrodružství profesora Langdona a vydává svou první dětskou knížku!

Divoká symfonie představuje mimořádně zábavný čtenářský zážitek nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Bohatě ilustrovaná kniha je složena z půvabných, hravých básniček, v nichž maestro Myšák se svou věrnou taktovkou seznamuje čtenáře se svými zvířecími kamarády, od gepardů a klokanů až po slony a velryby. Každá dvojstrana je věnována jinému zvířátku a formuluje ponaučení do života, které se může stát podnětem k rozhovorům na téma soucitu, trpělivosti, úcty a sebedůvěry, prožívání přítomnosti, života beze spěchu nebo toho, jak důležité je přátelství. Ilustrace Susan Batoriové dodávají knize humor přístupný dětskému čtenáři, a navíc se pro zvídavé čtenáře všech věkových kategorií v kulisách propracovaných obrázků skrývají různé rébusy.

Děti a dospělí si nadčasovou publikaci mohou vychutnat jak formou tradičního čtení, tak i s doprovodem autorových orchestrálních skladeb věnovaných jednotlivých zvířátkům. Umožňuje to interaktivní aplikace pro chytré telefony: stačí namířit fotoaparát mobilního zařízení na dotyčnou stránku, a pomocí rozšířené reality si můžete příslušnou skladbu hned poslechnout.

Dan Brown je rozený vypravěč. Rytmus a rébusy ho fascinují od tří let. Rád se o své příběhy dělí prostřednictvím knížek, hudby a poezie pro knihomoly všech věkových kategorií. Je autorem mnoha mezinárodních bestsellerů včetně celosvětového fenoménu jménem Šifra mistra Leonarda. Divoká symfonie je jeho debutem v oblasti knížek pro nejmenší.
Žije v Nové Anglii se svým labradorem Winstonem.

Starší příspěvek Ve středu 2.9.2020 knihovna Bělov opět...
Novější příspěvek Oznámení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hezké a požehnané Velikonoce

Všem čtenářům a příznivcům knihovny...

Oznámení knihovny Bělov

Vážení čtenáři a náhodní návštěvníci knihovny! Obracím se na vás s prosbou, ke které mne vede stále dokola opakující se jev. Na stole v knihovně se opakovaně objevují krabice, nebo igelitové...

Provoz knihovny

Vážení čtenáři, knihovna bude v tomto roce naposledy otevřena 20.12.2023. Přejeme všem hezké Vánoce a správné vykročení do roku 2024. Těšíme se na vás ve středu 3.1.2024. Vaše...

Pozvání na adventní setkání do knihovny – sobota 25.11.2023 v 16 hod.

Knihovna Bělov zve na přátelské posezení s výrobou adventních věnců. Materiál je zajištěn, sebou si můžete přinést svou tavící pistoli a kruh na výrobu adventního věnce. V omezeném množství budou k...

Spisovatelka Klára Janečková v knihovně Bělov

Knihovna Bělov zve všechny své příznivce na besedu se spisovatelkou Klárou Janečkovou.Součástí besedy bude i křest knihy Ďábelská tvář, kterou jste již mohli zaznamenat na knižních pultech během...

Dovolená: Knihovna

Obecní knihovna Bělov bude celý červenec ’23 uzavřena z důvodu dovolené. Užijte si léto, spoustu krásných zážitků, které přežijete ve zdraví vám přeje vaše...

Dámský večer v knihovně

Večerní setkání pro dámy se zájmem o základní ošetření pleti s minikurzem líčení. Místo: Knihovna Bělov Datum: Sobota 11.3.2023 Čas: v 17.30hod. Počet míst omezen, rezervace na telefonu...

Knihovna: změna otevírací doby

Během vánočních svátků bude knihovna uzavřena. Otevřeno budeme mít až 4.1.2023. Přeji vám spokojené, láskou a porozuměním naplněné Vánoční svátky. V Novém roce 2023 všechno dobré, hodně štěstí,...

Týden knihoven od 3. do 7. října 2022

Vážení čtenáři! V rámci celorepublikové akce Týden knihoven, bude knihovna otevřena celý následující týden. A to od pondělí 3.10.2022 -7.10.2022 v čase od 18-19 hod. Vzhledem k tomu, že...

Oznámení

Ve středu 28.9.2022 bude knihovna zavřena.

Oznámení o změně času provozní doby knihovny

Vážení čtenáři, dnes byl zahájen provoz knihovny v čase na který jste zvyklí. Od příští středy 14.9.2022 bude knihovna otevřena až od 18 hod. tento čas otevření bude již ponechán. Důvodem je...

Oznámení

Knihovna zavřena od 17.8.-31.8. 2022. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 6.7.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 22.6.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Pozvánka: Cestopisná přednáška

  • 10. února 2022
  • Akce
Cestopisná přednáška Ing. Františka Brachtla „Cesta kolem světa bez dýmky míru“. Kanada – Japonsko – Thajsko – Laos – Srí Lanka – Spojené arabské emiráty V pátek 25. března 2022 od 17:30 hodin...

Vánoční přání

Dnes 22.12.2021 je knihovna otevřena v tomto roce naposledy. Přeji vám všem, klidné a pohodové Vánoce. Budu se na vás těšit ve středu 5.1.2022. Vaše...

Souhlas s používáním Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

OK