Warning: Undefined variable $web_obrazek in /DISK2/WWW/belov.cz/www/knihovna/wp-content/themes/k5/inc-show-single.php on line 227

Velký audio-knižní čtvrtek

Oblíbená akce Velký knižní čtvrtek nabídne letos poprvé novinku v podobě rozšířené nabídky o audioknihy. Na své si tento podzim přijdou nejen čtenáři tištěných knih, ale i ti, kteří mají v oblibě knihy poslouchat. Velký AUDIO knižní čtvrtek přinese hned osm knižních audio novinek a to 5. listopadu, kdy se tento výběr dostane na pulty obchodů a knihkupectví.

Pořadatelem Velkého AUDIO knižního čtvrtku je opět knižní distribuce Kosmas ve spolupráci s Asociací vydavatelů audioknih. V nabídce se objeví například úplně čerstvá novinka Umberta Eca Nulté číslo (u nás vyšlo 1. 10. 2015), kterou načetl populární herec Petr Oliva, Želary Květy Legátové v podání Lenky Vlasákové nebo knižní bestseller Himmlerova kuchařka od Franze-Oliviera Giesberta v interpretaci Taťjany Medvecké. Nabídka pamatuje i na dětské čtenáře a to v podobě Chytrých pohádek pro malé rozumbrady od Jiřího Žáčka, které namluvil Oldřich Kaiser a pohádky Radka Adamce a Milana Zimmermana Bubákov v interpretaci Jiřího Somra, Oty Jiráka, Jiřího Lábuse, Ivo Šmoldase nebo Pavla Lišky. Kompletní nabídku ještě doplňují Klasici laskavého humoru, kde ze svých knih čtou a na své kolegy vzpomínají např. Jan Werich, Zdeněk Svěrák, Ivan Kraus nebo Milan Lasica, kniha Alice Claytonové Nabíječ, kterou namluvila Sára Saudková a staropražská detektivka Petra Slančíka Mlýn na mumie v podání Zdeňka Maryšky a Ivana Řezáče.


NULTÉ ČÍSLO - Umberto Eco

NULTÉ ČÍSLO

Umberto Eco

interpret: Petr Oliva

Kniha svým obsahem navazuje na myšlenky rozpracované ve Foucaultově kyvadle. Točí se tedy zejména okolo spikleneckých teorií. Ty nyní obohacuje o další témata spojená s naší moderní civilizací. „Zachycuje moc masových médií v současné době, výmysly, manipulace, falzifikace veřejného mínění,“ vysvětluje překladatelka Anežka Charvátová pracující na českém znění knihy. Děj je totiž situován do Milána roku 1992. Hlavním hrdinou je nepříliš úspěšný spisovatel Collona, který začíná pracovat v novinách po boku pětice stejně nevýrazných redaktorů.


Himmlerova kuchařka - Franz-Olivier Giesbert

Himmlerova kuchařka

Franz-Olivier Giesbert

interpret: Taťjána Medvecká

Róza, sto pět let stará dáma, vlastní v Marseille vyhlášenou restauraci „Malá Provence“, kde hostům předkládá velice originální pokrmy inspirované vším, čím si kdy prošla, všemi lidmi, které kdy potkala. Nakonec se rozhodne sepsat paměti, neboť její život byl vskutku pohnutý... Groteskní epopej, jež z toho vzejde, vypráví o kuchařce, která se nikdy ničeho jen tak nezalekla. Róza, ztřeštěná a poněkud drsná osůbka, přežila všechny možné podlosti 20. století, jímž prošla, aniž co ztratila ze své poživačnosti a chuti do života. Vedle dvou velkých lásek zakusila, co se dalo: genocidu Arménů, nacistické hrůzy, maoistické třeštění, osobní tragédie i ponížení, cestu jí křížili lidé obyčejní, i ti, kteří zasahovali do dějin: absurdní řízení osudu a její kuchařské umění ji na čas zavedly i do domácnosti vůdce SS Heinricha Himmlera. Pokaždé se ale oklepala a zase vykročila vpřed – někdy pod praporem, na němž vlálo starozákonní heslo Oko za oko, zub za zub. Na její neuvěřitelné pouti napříč bouřlivým stoletím i zeměmi ji doprovázela zvláštní bytost – mlok Theo, s nímž v těžkých chvílích rozmlouvala jako rovný s rovným. Hořce ironická kniha v duchu šibalských románů.


Želary / Jozova Hanule - Květa Legátová

Želary / Jozova Hanule

Květa Legátová

interpret: Lenka Vlasáková

Želary jsou ucelený cyklus osmi povídek, který je navzájem propojený jednotlivými hlavními postavami. Poprvé vyšly roku roku 2001 v nakladatelství Paseka a o rok později obdržely Státní cenu za literaturu. Děj jednotlivých povídek popisuje osudy obyvatel fiktivní stejnojmenné zapadlé horské vesnice nacházející se v Beskydech na moravsko-slovenském pomezí a jejich bídu v období první republiky.

Většina postav se následně objevuje v pozdějším autorčině opusu (vydaném v Pasece o rok později), v knize Jozova Hanule, která ovšem byla zfilmována pod názvem Želary, čímž byl odstartován zmatek, trvající dodnes. Dokonce i ministerstvo kultury ČR při nedávném autoričině umrtí na svém webu uvedlo, že film Želary je filmovou verzí stejnojmenného románu.


Mlýn na mumie -  Petr Stančík

Mlýn na mumie

Petr Stančík

interpret: Zdeněk Maryška, Ivan Řezáč

Fantaskní román se odehrává v roce 1866, na historickém pozadí Prusko-rakouské války, a to v několika vzájemně se zrcadlících dějových i významových rovinách. Jeho ústředním tématem je relativita trestu i jeho vykonávání. Základní příběh – pátrání dvojice detektivů po tajemném pachateli sériových vražd, prolínající se s krvavým válečným konfliktem – vykresluje rozpor mezi individuální vraždou, jíž společnost odsuzuje a trestá, zatímco institucionalizované zabíjení v armádě naopak odměňuje a dává za vzor. Hlavním hrdinou paralelní dějové roviny je skutečná historická osobnost Leopolda von Sacher-Masocha, syna pražského policejního ředitele, který svým životem i literárním dílem naplňuje eponymní ideu masochismu, jež převrací trest v jeho pravý opak, takže namísto bolesti přináší trestanému rozkoš. Třetí dějová rovina se odehrává v oblasti vysoké politiky: Rakouské císařství dojde po prohrané válce s Pruskem k osudovému rozhodnutí odbojné Maďary odměnit autonomií, zatímco loajální Čechy „potrestat“ národnostně nespravedlivými zákony. V závěru se všechny dějové roviny románu spojují do překvapivé pointy...


Klasici laskavého humoru

Klasici laskavého humoru

různí

interpret: Luděk Munzar

Zdeněk Svěrák, Jan Werich, Ivan Kraus, Milan Lasica, Miroslav Horníček a další čtou povídky ze svých knih nebo vzpomínají na své herecké kolegy.

Zdeněk Svěrák – Za Přemkem Baštýřem, František Nepil – Jak se stěhuje záchod, Milan Lasica – Zlodějna se rozmohla, Jiří Suchý – Živý betlém kronikáře Hlaváče, Luděk Munzar – Klub dobráků, Ivan Kraus – Muž v domácnosti, Jiří Voskovec – Dopimluv, Miroslav Horníček – Dobře utajené housle, Jan Werich – O orlech a hovniválech


Nabíječ - Alice Claytonová

Nabíječ

Alice Claytonová

interpret: Sára Saudková

Caroline má fantastický byt v San Francisku a dokonalého kuchyňského robota, ale nemá Óčko! Caroline má skvěle našlápnutou kariéru, kancelář s výhledem na záliv a recept na výtečnou cuketovou buchtu, ale nemá Óčko!

Caroline má nejlepšího kocoura na světě, super kámošky a plný dekolt, ale nemá Óčko!!! A navíc, světe div se, stěnou její ložnice otřásá noc co noc její sexy soused, co si v posteli servítky rozhodně nebere. No, není to zákon schválnosti? Každé zasténání, naplácání a – bože, zamňoukání? –

Caroline připomíná, že přichází nejen o spánek, ale že jí, na rozdíl od Nabíječových partnerek, chybí taky... Jo, uhádli jste, Óčko!

Když bušení do zdi málem vyklepe Caroline z postele, rupnou jí nervy a oděná do sexuální frustrace a růžové noční košilky se svému sousedovi postaví tváří v tvář. Jenže jejich noční potyčka je, řekněme, jen začátek, protože s tenkými stěnami napětí mezi nimi roste...


Chytré pohádky pro malé rozumbrady - Jiří Žáček

Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Jiří Žáček

interpret: Oldřich Kaiser

Kromě fantastických pohádek, kde se to hemží nadpřirozenými bytostmi a čaruje se ostošest, existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neobyčejní, moudří a stateční. Posilují naše sebevědomí a připomínají nám, že k vítězství nad lží a nelidskostí nepotřebujeme čaromocný meč ani pohádkového dědečka, stačí mít kuráž, bystrý rozum a dobré srdce. Není to sympatický vzkaz dávných pohádkářů dnešním rozumbradům a rozumbradkám? Kniha chytrých pohádek plných humorných situací a vtipných nápadů je třetí ze série velkých pohádkových sbírek v převyprávění Jiřího Žáčka a s ilustracemi Adolfa Borna.


Bubákov a Strašákov - Radek Adamec

Bubákov a Strašákov

Radek Adamec

interpret: Ota Jirák, Jiří Lábus, Pavel Liška, Josef Somr, Ivo Šmoldas

Kniha Bubákov a Strašákov vychází v edici Colibris a vypráví laskavou a veselou formou pohádkové příběhy ze života strašáků a bubáků. Dozvíte se mnohé o jejich radostech, ale i strastech, které mají s námi lidmi. Seznámíte se v ní se svéráznými postavičkami, které osobně v Bubákově a Strašákově žili.

Hospodský Alois Strach, hajný Moldánek, švec Bolístko, porybný Bebíčko, dřevorubec Souček či hrobník Hnátek vám budou vyprávět prapodivné historky a strašidelné zkazky o všelijakých strašidlech, bubácích a jiných nadpřirozených bytostech. Kniha je rozdělena na dvě části, má dvě titulní strany a moudří již dozajista pochopili, že se tudíž dá číst z obou stran. Na historkách z Bubákova se jako spoluautor podílel Milan Zimmermann. Bohatě a strašidelně ilustroval Josef Pospíchal.

Kniha navazuje na odkaz klasických českých pohádek, kde je důležitý především příběh a fantazie dětí a důraz je kladen na spravedlnost, potrestání zla a vlastní ponaučení. Příběhy jsou tvořeny a psány tak, aby v nich našli potěšení nejen děti, ale i jejich rodiče. Platí tedy ono známé: “Vhodné pro všechny čtenáře a posluchače bez rozdílu věku.”

Nechte se inspirovat pohádkovým světem dětí, jejich hrdiny a fantaziemi a užijte si společné chvilky nad knihou.

Takže, ať se vám krásně bojí, to vám přejí bubákovští a strašákovští.


ukázky audioknih

Stáhněte si CD s ukázkami z připravovaných audioknih v ZIP archivu ...

Starší příspěvek Oznámení
Novější příspěvek Pozvánka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hezké a požehnané Velikonoce

Všem čtenářům a příznivcům knihovny...

Oznámení knihovny Bělov

Vážení čtenáři a náhodní návštěvníci knihovny! Obracím se na vás s prosbou, ke které mne vede stále dokola opakující se jev. Na stole v knihovně se opakovaně objevují krabice, nebo igelitové...

Provoz knihovny

Vážení čtenáři, knihovna bude v tomto roce naposledy otevřena 20.12.2023. Přejeme všem hezké Vánoce a správné vykročení do roku 2024. Těšíme se na vás ve středu 3.1.2024. Vaše...

Pozvání na adventní setkání do knihovny – sobota 25.11.2023 v 16 hod.

Knihovna Bělov zve na přátelské posezení s výrobou adventních věnců. Materiál je zajištěn, sebou si můžete přinést svou tavící pistoli a kruh na výrobu adventního věnce. V omezeném množství budou k...

Spisovatelka Klára Janečková v knihovně Bělov

Knihovna Bělov zve všechny své příznivce na besedu se spisovatelkou Klárou Janečkovou.Součástí besedy bude i křest knihy Ďábelská tvář, kterou jste již mohli zaznamenat na knižních pultech během...

Dovolená: Knihovna

Obecní knihovna Bělov bude celý červenec ’23 uzavřena z důvodu dovolené. Užijte si léto, spoustu krásných zážitků, které přežijete ve zdraví vám přeje vaše...

Dámský večer v knihovně

Večerní setkání pro dámy se zájmem o základní ošetření pleti s minikurzem líčení. Místo: Knihovna Bělov Datum: Sobota 11.3.2023 Čas: v 17.30hod. Počet míst omezen, rezervace na telefonu...

Knihovna: změna otevírací doby

Během vánočních svátků bude knihovna uzavřena. Otevřeno budeme mít až 4.1.2023. Přeji vám spokojené, láskou a porozuměním naplněné Vánoční svátky. V Novém roce 2023 všechno dobré, hodně štěstí,...

Týden knihoven od 3. do 7. října 2022

Vážení čtenáři! V rámci celorepublikové akce Týden knihoven, bude knihovna otevřena celý následující týden. A to od pondělí 3.10.2022 -7.10.2022 v čase od 18-19 hod. Vzhledem k tomu, že...

Oznámení

Ve středu 28.9.2022 bude knihovna zavřena.

Oznámení o změně času provozní doby knihovny

Vážení čtenáři, dnes byl zahájen provoz knihovny v čase na který jste zvyklí. Od příští středy 14.9.2022 bude knihovna otevřena až od 18 hod. tento čas otevření bude již ponechán. Důvodem je...

Oznámení

Knihovna zavřena od 17.8.-31.8. 2022. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 6.7.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 22.6.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Pozvánka: Cestopisná přednáška

  • 10. února 2022
  • Akce
Cestopisná přednáška Ing. Františka Brachtla „Cesta kolem světa bez dýmky míru“. Kanada – Japonsko – Thajsko – Laos – Srí Lanka – Spojené arabské emiráty V pátek 25. března 2022 od 17:30 hodin...

Vánoční přání

Dnes 22.12.2021 je knihovna otevřena v tomto roce naposledy. Přeji vám všem, klidné a pohodové Vánoce. Budu se na vás těšit ve středu 5.1.2022. Vaše...

Souhlas s používáním Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

OK