Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek je společný projekt nakladatelů a knižní distribuce. Všechny vybrané tituly se ocitnou na pultech knihkupectví v jeden den a tímto dnem bude 17. březen 2016.


Bůh v troskách

Bůh v troskách

Kate Atkinsonová

Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal. Autorka získala za román Bůh v troskách cenu Costa Book Awards, stejně jako za předchozí knihu Život za životem.


Ochlazení

Ochlazení

Michael Žantovský

Titul Ochlazení, sci-fi thriller z blízké budoucnosti, není míněn pouze v přeneseném smyslu – v tomto případě se ochlazují vztahy mezi Ruskem, Evropskou unií a NATO –, ale i doslovně. Rusko přestává Evropě dodávat ropu a plyn. Příběh vypravěče K., který ve službách české zpravodajské služby začíná svou pouť v Bělorusku v kapitole uvozené slovem Proměna, pokračuje obloukem přes Čechy (Zámek), Ameriku a Izrael (Amerika) a končí v Rusku (Proces). Odkaz na dílo Franze Kafky má své opodstatnění. Svět kafkovských hrdinů není úplně odlišný: nejistota je součástí nejen jejich okolí, ale i jejich vnitřního ustrojení.


Měsíc nad Soho

Měsíc nad Soho

Ben Aaronovitch

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.


Provazochodkyně

Provazochodkyně

Simon Mawer

Zatímco spojenecké jednotky na jaře roku 1945 utahují smyčku kolem Berlína, vynořuje se z trosek a rozvalin Německa na scénu tohoto románu osamělá postava. Je to Marian Sutrová, se kterou její britští velitelé ztratili kontakt na podzim 1943, kdy v Paříži padla do rukou gestapa. Nyní je jednou z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací.


Amatér

Amatér

Robert Littell

Vynikající kryptograf Charlie Heller nerušeně pracuje u Ústřední zpravodajské služby v Langley, dokud mu teroristé na americkém konzulátu v Mnichově chladnokrevně nezastřelí snoubenku. Charlie se pere s beznadějí a marně nutí CIA k odvetě.


Stopy v oblacích

Stopy v oblacích

Richard Askwith

Tato kniha změnila žánr – patří k povinné četbě každého běžce a běžkyně, kteří se alespoň jednou za čas hodlají popasovat s nějakým (nejlépe vyšším) kopcem. Uznávaný autor a běžec se rozhodl, že svět běžců do vrchu zažije na vlastní kůži. Potkával se s běžeckými legendami, které absolvovaly nejděsivější závody a běžecké výzvy, účastnil se mnohadenních závodů, v nejzapadlejších koutech Anglie objevoval tvrdé borce, kteří pamatují doby, kdy běh ještě hodně bolel ...


Chomejní, Sade a já

Chomejní, Sade a já

Abnousse Shalmaniová

V Teheránu osmdesátých let se mladá Abnousse bouří proti nošení šátku. Provokuje ve škole a odmítá se podvolovat nesmyslné zlovůli „vousáčů“ a „vran“, přísných strážců morálky, kterých jsou po íránské revoluci plné ulice. Aby se vyhnula nátlaku a šikaně, odchází rodina do Paříže, kde však Abnousse zjišťuje, že ani tam není svoboda přesně to, o čem snila. Její vzpoura nekončí a dál vede svůj boj za rovnoprávnost ženského těla. Autorka, jejiž rodina odešla z Íránu po islámské revoluci do Francie, vypráví o své vzpouře proti nesvobodě žen v muslimské společnosti a jejím pokračujícím boji za práva a rovnoprávnost žen v západním světě.


Létala jsem za sluncem

Létala jsem za sluncem

Paula McLainová

Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků. Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.


7x ve vedlejší úloze

7x ve vedlejší úloze

Alice Horáčková

Ivan Havel chodil za svým bratrem Václavem o dva kroky pozadu, sourozenci Jana Zajíce měli zakázáno na vysoké škole vynikat, Helena Landovská se kvůli bratrovi Pavlovi stala tajnou bytnou disentu a Hana Hnátová posílala bratrovi Arnoštu Lustigovi do emigrace jeden pár polobotek ve dvou balíčcích. Zdenu Mašínovou vláčeli po útěku jejích bratrů k výslechům po schodech se zavázanýma očima, nadějnou tenistku Janu Navrátilovou vyhnali kvůli emigraci sestry trénovat na parkety v tělocvičně a hudebník Ďula Banga taktak unikl nakládačce, když se jeho bratr Gipsy.cz nezdál Romům dost romský. Na většinu zpovídaných žen nasadila StB své svůdce.


Ratajský les

Ratajský les

Aleš Palán

Staré zločiny jsou dávno promlčeny. Zapomněli na ně snad i jejich dřívější aktéři z padesátých let. Už nechtějí převrátit svět jako kdysi, stačí jim dožít stranou a v klidu. Jsou tu ale také ti, kteří jsou přesvědčeni, že pachatelé zločinů by v klidu žít neměli, že na zaplacení viny není nikdy dost pozdě. Ratajský les v Posázaví se stal v lednu 1952 místem vraždy. Na hromadě klestí zde byla nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Rudá justice odpověděla na její smrt nekompromisně a propaganda jí propůjčila vlastní interpretaci. Znovu tekla krev, vinných i nevinných, na starou křivdu se navršily křivdy nové… Prošlo víc než půl století, a spravedlnost se nedostala ke slovu. Na její místo tak nastupuje msta a kolo násilí se znovu roztáčí. Ratajský les čeká na svou poslední oběť.


Jerúldelger

Jerúldelger

Ian Manook

Komisař Jerúldelger, rázný muž, jehož vychovali mniši ovládající bojová umění, se ujímá dvou případů plných krutosti a násilí. Pátrání se odehrává v hlavním městě Ulánbátaru, ale i v mongolských stepích a autor nás při něm provádí krásnou a drsnou přírodou, připomíná mnohé dávné tradice, ale také bez příkras ukazuje dnešní Mongolsko.


Sítě /
Příběhy o (ne)sebevědomí

Sítě / Příběhy o (ne)sebevědomí

Petra Dvořáková

Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život. Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch.


Válka proti Superkrávám

Válka proti Superkrávám

A. Audhild Solbergová

Seznamte se s Anne Beou — je jí dvanáct, umí skvěle počítat, má vynikající smysl pro humor. A zároveň je ze všech sedmáků skoro nejmíň oblíbená. Albínka s bílými vlasy, bledou pletí a špatným zrakem zkrátka nezapadá. Nejenže v jednom kuse naráží do lavic, na chodbě musí snášet pohrdavé pohledy svých spolužáků a je na světelné roky vzdálená šanci, že si jí Magnus někdy všimne. Navíc — dva týdny před nejdůležitější podzimní událostí na škole si ji vezmou na mušku nejnamyšlenější holky ze třídy. Kdyby neměla kamaráda Nilse, život by byl absolutně nesnesitelný. Anne Beu i Nilse si prostě zamilujete. Superkrávy Theu, Ronju a Shirin začnete svorně nesnášet. Budete se smát a brečet zároveň. Zaručeně. A rozhodně, rozhodně budete fandit Magnusově kapele Fak Jastin i tajemným Dark horse. Připravte se, Souboj talentů začíná!


Čuníkův supertajný deník

Čuníkův supertajný deník

Emer Stamp

Čuník je štěstím bez sebe. Má svého vlastního nejlepšího kamaráda Kačera a je si docela jistý, že ho má farmář ze všech zvířat nejraději. Proč by ho jinak neustále krmil tak dobroučkými pomyjemi a pořád ho poplácával po hřbetě tím speciálním způsobem, kterým nepoplácává nikoho jiného? Jediným Čuníkovým problémem jsou Zlá kuřata. Nejen proto, že mu kradou žrádlo, ale i kvůli tomu, že staví vesmírnou raketu z traktoru a chtějí v ní Čuníka poslat na Pluto. Tam tedy nepoletí ani náhodou! Starosti mu ovšem přibydou, když mu Kačer oznámí, proč ho farmář ve skutečnosti tak vykrmuje. A proč mu říká Pečínka. Že by nakonec vesmírná mise Zlých kuřat byla Čuníkovou jedinou volbou?


Starší příspěvek Oblečení a ozdoby z Indie
Novější příspěvek Hezké a požehnané Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hezké a požehnané Velikonoce

Všem čtenářům a příznivcům knihovny...

Oznámení knihovny Bělov

Vážení čtenáři a náhodní návštěvníci knihovny! Obracím se na vás s prosbou, ke které mne vede stále dokola opakující se jev. Na stole v knihovně se opakovaně objevují krabice, nebo igelitové...

Provoz knihovny

Vážení čtenáři, knihovna bude v tomto roce naposledy otevřena 20.12.2023. Přejeme všem hezké Vánoce a správné vykročení do roku 2024. Těšíme se na vás ve středu 3.1.2024. Vaše...

Pozvání na adventní setkání do knihovny – sobota 25.11.2023 v 16 hod.

Knihovna Bělov zve na přátelské posezení s výrobou adventních věnců. Materiál je zajištěn, sebou si můžete přinést svou tavící pistoli a kruh na výrobu adventního věnce. V omezeném množství budou k...

Spisovatelka Klára Janečková v knihovně Bělov

Knihovna Bělov zve všechny své příznivce na besedu se spisovatelkou Klárou Janečkovou.Součástí besedy bude i křest knihy Ďábelská tvář, kterou jste již mohli zaznamenat na knižních pultech během...

Dovolená: Knihovna

Obecní knihovna Bělov bude celý červenec ’23 uzavřena z důvodu dovolené. Užijte si léto, spoustu krásných zážitků, které přežijete ve zdraví vám přeje vaše...

Dámský večer v knihovně

Večerní setkání pro dámy se zájmem o základní ošetření pleti s minikurzem líčení. Místo: Knihovna Bělov Datum: Sobota 11.3.2023 Čas: v 17.30hod. Počet míst omezen, rezervace na telefonu...

Knihovna: změna otevírací doby

Během vánočních svátků bude knihovna uzavřena. Otevřeno budeme mít až 4.1.2023. Přeji vám spokojené, láskou a porozuměním naplněné Vánoční svátky. V Novém roce 2023 všechno dobré, hodně štěstí,...

Týden knihoven od 3. do 7. října 2022

Vážení čtenáři! V rámci celorepublikové akce Týden knihoven, bude knihovna otevřena celý následující týden. A to od pondělí 3.10.2022 -7.10.2022 v čase od 18-19 hod. Vzhledem k tomu, že...

Oznámení

Ve středu 28.9.2022 bude knihovna zavřena.

Oznámení o změně času provozní doby knihovny

Vážení čtenáři, dnes byl zahájen provoz knihovny v čase na který jste zvyklí. Od příští středy 14.9.2022 bude knihovna otevřena až od 18 hod. tento čas otevření bude již ponechán. Důvodem je...

Oznámení

Knihovna zavřena od 17.8.-31.8. 2022. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 6.7.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Oznámení

Tuto středu 22.6.2022 bude knihovna zavřena. Děkujeme za pochopení.

Pozvánka: Cestopisná přednáška

  • 10. února 2022
  • Akce
Cestopisná přednáška Ing. Františka Brachtla „Cesta kolem světa bez dýmky míru“. Kanada – Japonsko – Thajsko – Laos – Srí Lanka – Spojené arabské emiráty V pátek 25. března 2022 od 17:30 hodin...

Vánoční přání

Dnes 22.12.2021 je knihovna otevřena v tomto roce naposledy. Přeji vám všem, klidné a pohodové Vánoce. Budu se na vás těšit ve středu 5.1.2022. Vaše...

Souhlas s používáním Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

OK