Počteníčko o slivovici 1.

Počteníčko o slivovici 1.

  • 15. ledna 2012
  • Marek Přecechtěl

Slivovice neboli slivovica

Zatracovaná i velebená průsvitná kapalina, která řetízkuje. Je to jako lék. V malém množství může léčit, ve větším rozvrací rodiny a páchá zlo. Je to valašský nektar. Nejlepší slivovice je z jižních svahů východního Valašska. Tedy od Brumova po Cichov. Kromě dostatku slunce se zde projevuje i zvláštní kyselá půda.

Velmi často se stává, že někdo od Valašských Klobouk přijede třeba do Lázní do Karlových Varů. Když řekne ošetřujícímu lékaři, odkud je, lékař vždy řekne: „To je tam, co je tak dobrá slivovice, že?“ Světoznámá kvalita.

Pozor. Pod názvem, slivovice se dnes prodává kde co. Jsou i věhlasné firmy, které nám Valachům dělají spíše ostudu. Slivovice je ovocný destilát ze švestek. Ať si Brusel říká co chce. Valaši už přežili jiné režimy. Tatary, Turky, Kuruce, 30 letou válku, snad stovky válek a vpádů. Valaši taky měli právo nosit zbraň a neplatit daně snad od 12 století. Valašské Klobouky měly i své dělostřelectvo. Chodové jsou proti nim jen Jiráskův čajový odvar, který způsobil temno. (Jiráskovo matení dějin je známé). Mám Chody rád, ale Jirásek je dle mého názoru tendenční dramatik. Dokonce obnovu válkami zbídačené a vypálené země nazývá Dobou temna. Zajímavé je, že na konci Doby temna české země tvořily elitu Evropy. Hospodářsky, vzdělanostně, kulturně i technicky.

Je velký rozdíl mezi destilátem a lihovinou. I v Rakousku se destilát zdaňuje jinou spotřební daní, než lihovina. Vyrobit destilát je mnohem náročnější, než lihovinu. Musíte sbírat trnky. Nesprávně označované švestky. Na Jižním Valašsku nejčastěji trnky Bystřičky. Ideální jsou trnky malinko seschlé. „Pozdní sběr“. Zpravidla již prošlé mrazem. Ty jsou plné cukru.Zralá švestka má cukernatost cca 12%.

Někdy se vyrábí slivovice i z Durancií. Durancie je kulatá švestka, která „nejde od kostky“. (Nesprávně pecky). Durancie má vysoký obsah cukru. Vyšší, než švestka. 14 %. Teče z ní více slivovice. Švestky je nutno sbírat bez stopek. Stopka by do kvasu vložila hořkost. Jako tráva ( bylina). Kvašení je anerobní proces. Tedy bez přístupu kyslíku. Vzniká při něm CO2. ( Jsem zvědav, kdy Brusel, nebo Praha vymyslí daň na slivovici, jako producenta CO2).

Kvašení dříve probíhalo v otevřených dřevěných kádích. Kvas bublal, a až se propadnul, jelo se do pálenice. Vrch kvasu bylo nutno odstranit a vyhodit. Tzv. Koláč. V Prlově však byli progresivní. Omazali vrch bečky jílem, aby nevznikl koláč – odpad. Dnes kvašení probíhá v plastových bečkách z Koželužen z Otrokovic. Bečky jsou odolné, není nutno je na podzim zamáčet, jsou lehké, dobře se s nimi manipuluje, snadno se čistí.

Pokud chcete výrazně zlepšit kvalitu slivovice, stačí do bečky přidat kýbl drobných trnek Pavlůvek. To je podobné, jako když vinaři dávají do bečky vína kýbl Tramínu. Taky to významně povznese kvalitu. Slivovice z Durancií je však malinko ostřejší, než z Trnek. Na strom Durancii se špatně leze. Je plný ostnů, je velmi náročné je otřepat. Durancie drží jako přibité.

V pálenici je to takto:

Nejprve, při prvním pálení, teče vodka. ( Na Slovácku lajtr). Ta se pak přepaluje, při 2. pálení, na slivovici. Nejprve teče 70 – 80 %. Pak kolem 50 %. Poměrně dlouho. Pak klesá na 30 a dolů. Někdy se kotel odstavuje na 22 %, jindy se pálí až do 8 %. Je nutno kontrolovat ochutnáváním. Výsledný destilát se pak ředí vodou, ze studny která nekalí na 51, 5 %.

Pokud by jste při pálení zachytili zvlášť „litr“, co teče při lihovitosti 51,5 %, jedná se o tzv. Duši. Nejkvalitnější, nejchutnější díl slivovice. Taky se jí říká ministerská. Pokud ji však separujete, bude v celkové kvalitě slivovice chybět. Slivovice, která vytéká, jde přes objemové měřidlo. To měří objem a bere vzorky z každého litru. Penízepak musíte zaplatit páleničářovi. Na konci sezony přijde berňák, který odplombuje měřidlo, a zkontroluje, zda páleničář odevzdal správný berní poplatek. Tato měřidla údajně fungují již od Marie Terezie.

Cena slivovice

Na konci roku 2007 byla cena 480 – 650 Kč /l slivovice v obchodech. Je to pochopitelné. 1 l potravinářského lihu je cca 20,- Kč. Kdežto kvas pro švestkový destilát – jen švestky 10 – 20 Kč/kg. Z 1 q lze vypálit cca 12 l slivovice. To je pomalu 200 Kč jen surovina na 1 l. K tomu doprava, poplatky pálenici, poplatky za palivo nebo vlastní dřevo, daně, poplatky za likvidaci výpalků,…Ve srovnání s tím i vstupní náklady na Whisky – obilí, jsou několikanásobně nižší. Švestky jsou ale švestky. Těm se nic nevyrovná.

Autoři: Ing. Sýkora Pavel, Pavla Sýkorová

Zdroj: inmagazin.cz, studnyvrty.cz

Váš komentář

* Váš email, nebude zveřejněn

Aktuality

Informace: Komunální odpad »

Vážení občané,delší dobu máme negativní informace od společnosti Biopas na nesoulad se smlouvou mezi obcí Bělov a společností. Jedná se zejména o rozdílný počet...

7.8.2020 - banner odpady starosta

Další práce na komunikaci v Kopánkách »

Oprava komunikace v Kopánkách bude pokračovat i v sobotu 8.8. od 7.00 hod. do 14.00 hod. Prosíme občany, aby v tuto dobu po cestě nejezdili. Po provedení nástřiku...

7.8.2020 - oprava komunikace

Omezení provozu kvasické pošty »

V úterý, 4.8.2020, bude z důvodu výpadku elektrické energie omezen provoz pošty Kvasice v době od 8 do 14 hodin. Otevřena bude, ale pouze na podání, ke kterým není...

3.8.2020 - Kvasice

Odkanalizování obce »

Hezký den, Vážení spoluobčané. Po delší době se s Vámi já a celé zastupitelstvo obce Bělov chce podělit s novinkami na obci. Nejdůležitější a zásadní věcí je...

3.8.2020 - banner starosta

Obecní knihovna »

Bělovská knihovnice oznamuje, že během srpna bude obecní knihovna uzavřena. Děkujeme za pochopení

3.8.2020 - banner knihovna

další aktuality »
Tříkrálová sbírka: výsledek
Tříkrálová sbírka: výsledek
Počteníčko o slivovici 2.
Počteníčko o slivovici 2.

Podobné

17. košt slivovice: výsledky »

V sobotu 15. února 2020 proběhl již 17. ročník koštu slivovice na Bělově. Mlsná porota hodnotila kvality 36 pálenek. 41...

Marek Přecechtěl - 16.2.2020 - košt slivovice

17. Košt slivovice »

SDH Bělov a OBECNÍ ÚŘAD Bělov pořádají již 17. tradiční Košt slivovice, který se koná v sobotu 15. 2. 2020 od 15.00...

Marek Přecechtěl - 7.2.2020 - košt slivovice

16. košt slivovice: výsledky »

V sobotu 16. února 2019 proběhl již 16. ročník koštu slivovice na Bělově. Mlsná porota hodnotila kvality 42...

Marek Přecechtěl - 17.2.2019 - košt slivovice

Košt slivovice 2019 »

SDH Bělov a OÚ Bělov pořádají již 16. tradiční „Košt slivovice“, který se koná v sobotu 16. 2. 2019 od...

Marek Přecechtěl - 11.2.2019 - košt slivovice

Koštovací posezení »

V sobotu 17. března, v prostorách znovuotevřeného obecního areálu, proběhlo „Koštovací posezení“ se...

Marek Přecechtěl - 18.3.2018 - košt slivovice

Koštovací posezení »

OÚ Bělov a přátelé lihovin pořádají netradiční 16. „Košt slivovice“ bez odevzdaných vzorků a tomboly, který...

Marek Přecechtěl - 20.2.2018 - košt slivovice

Košt slivovice, výsledky »

V sobotu 28. ledna 2017 proběhl již 15. ročník koštu slivovice na Bělově. Mlsná porota hodnotila kvality 38...

Marek Přecechtěl - 29.1.2017 - košt slivovice

15. Košt slivovice »

SDH Bělov a OÚ Bělov pořádají již 15. tradiční „Košt slivovice“, který se koná v sobotu 28. 1. 2017 od...

Marek Přecechtěl - 18.1.2017 - košt slivovice

14. košt slivovice, výsledky »

V sobotu 20. února proběhl 14. košt slivovice na Bělově. Do soutěže bylo přihlášeno 40 vzorků pálenek. Semifinále...

Marek Přecechtěl - 20.2.2016 - košt slivovice

14. Košt slivovice »

SDH a OÚ Bělov pořádají 14. ročník „Koštu slivovice“, který se koná v sobotu 20.2.2016 od 15.00 hod. na...

Marek Přecechtěl - 4.2.2016 - košt slivovice

13. košt slivovice, výsledky »

V sobotu 28. února proběhl 13. ročník koštu slivovice na Bělově. Soutěže se zúčastnilo 40 vzorků a 40 mlsných jazýčků...

Marek Přecechtěl - 2.3.2015 - košt slivovice

Pozvánka: košt slivovice »

V sobotu 28. února 2015 od 15.00 hodin proběhne „Bělovský košt slivovice“, který se koná pod záštitou OÚ a...

Marek Přecechtěl - 1.2.2015 - košt slivovice pozvánka

12. košt slivovice »

V sobotu 22. února proběhl 12. ročník koštu slivovice na Bělově. Soutěže se zúčastnilo 36 vzorků a 43 citlivých jazýčků...

Marek Přecechtěl - 22.2.2014 - košt slivovice

Bělovský košt slivovice »

V sobotu 22. února 2014 od 15.00 hodin proběhne „Bělovský košt“. Soutěžní vzorky v minimálním množství 0,5l...

Marek Přecechtěl - 15.1.2014 - košt slivovice

11. košt slivovice, výsledky »

V sobotu 2. února proběhl 11. ročník koštu slivovice na Bělově. Soutěže se zúčastnilo 36 vzorků a 36 citlivých jazýčků...

Marek Přecechtěl - 4.2.2013 - košt slivovice

11. košt slivovice »

V sobotu 2. února 2013 od 15.00 hodin proběhne již jedenáctý ročník Koštu slivovice na Bělově. Občerstvení, muzika a...

Marek Přecechtěl - 22.1.2013 - košt slivovice

10. košt slivovice, výsledky »

V sobotu 11. února 2012 proběhl v Bělově desátý ročník koštu slivovice a pálenek. Soutěže se zúčastnilo 52 vzorků a 58...

Marek Přecechtěl - 14.2.2012 - košt slivovice SDH

Počteníčko o slivovici 2. »

Slivovice neboli slivovica Slivovice zachraňuje zdraví a život Slivovice má široké využití. Jako dezinfekční...

Marek Přecechtěl - 16.1.2012 - košt slivovice

Počteníčko o slivovici 1. »

Slivovice neboli slivovica Zatracovaná i velebená průsvitná kapalina, která řetízkuje. Je to jako lék. V malém...

Marek Přecechtěl - 15.1.2012 - košt slivovice

9. košt slivovice: výsledky »

V sobotu 26. února od 15.30 hodin proběhl 9. ročník degustátorské soutěže na Bělově – „Košt...

Marek Přecechtěl - 1.3.2011 - košt slivovice SDH