Marek Přecechtěl
4. února 2017
plýtvání potravinami je v Česku poměrně nové téma, které je stále potřeba připomínat. Lidé totiž bývají zaskočení, když se dozví, kolik potravin se vyhodí. Podle informací našeho Ministerstva zůstává až 30 procent zemědělské produkce nevyužito a potraviny končí třeba jako krmivo nebo vstup do bioplynové stanice. Podle aktuálních čísel evropští zemědělci, řetězce a domácnosti ročně vyhodí 90 milionů tun jídla. Ve srovnání s ostatní Evropou Češi sice potravinami tolik neplýtvají, přesto za rok zbytečně vyhodí 729 000 tun jídla. To je 69 kilogramů na obyvatele, na Evropana přitom vychází zhruba 100 kilogramů. Plýtvání potravinami mě trápí a snažím se hledat nástroje, jak mu předcházet. Jak je známo, část jídla, které by obchodní řetězce vyhodily, se snaží zachránit takzvané potravinové banky. My jsme na Ministerstvu zemědělství prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu loni začali přijímat žádosti o podporu z nového programu. Historicky poprvé tak stát finančně podporuje provoz a rozvoj potravinových bank, například rekonstrukci a výstavbu skladů. Je to nutné, vždyť potraviny mají hodnotu nejen ekonomickou, ale i tu vyšší a je potřeba si jich vážit. I to je nutno si uvědomovat, abychom se nestali jen čistě spotřební společností.
Marian Jurečka ministr zemědělství
11.5.2021
8.11.2020
20.9.2020
1.7.2020
1.6.2020
1.5.2020
20.4.2020
20.3.2020
1.2.2020
21.1.2020
19.12.2019
28.6.2017
4.6.2017
4.5.2017
4.4.2017